Maximale werkuren (per dag, week & maand) - Hoeveel uur mag je werken?
De vraag hoe lang medewerkers per dag, week en maand mogen werken is een regelmatig terugkerend probleem voor bedrijven. Bij de planning en organisatie van de inzet van personeel moet altijd rekening worden gehouden met de maximale werkuren. Medewerkers moeten de wettelijke regels kennen om mogelijke fouten van hun superieuren te kunnen herkennen. In Duitsland is de Arbeidstijdenwet de bron van de wettelijke regels.
Inhoud
↓ Definitie van arbeidstijd
↓ Hoe de Arbeidstijdenwet werktijden regelt
↓ Checklist: Dit zijn de uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet
↓ 5 tips om je aan de maximale werktijden te houden
↓ Hoe is het werken op zon- en feestdagen geregeld?
↓ Hoe beïnvloedt ploegendienst de maximale werktijd?
↓ Wat zijn rust- en pauzetijden?
Definitie van werktijd
Werktijd is de periode tussen het begin en het einde van de werkdag. Dit is de tijd waarin de medewerker zijn werk doet voor de werkgever. Hoewel rustpauzes wettelijk verplicht zijn, maken ze geen deel uit van de werktijd en worden ze ervan afgetrokken.
Hoe de Arbeidstijdenwet werktijden regelt
In Duitsland bevat de Arbeidstijdenwet alle verplichte bepalingen met betrekking tot werktijden. De wet dient om geschikte werkomstandigheden te creëren en de gezondheid en veiligheid van medewerkers te beschermen. Als je vragen hebt over maximale werktijden of meer wilt weten over de regels voor ploegen- en nachtarbeid, kijk dan in de Arbeidstijdenwet. Als je een overtredingen vermoedt, kan het ook nuttig zijn een advocaat te raadplegen voor advies. Werknemers kunnen ook contact opnemen met de vakbonden en indien nodig juridisch advies inwinnen.
De maximale werktijd per dag
Artikel 3 van de Arbeidstijdenwet (ArbZG) definieert de werktijd van medewerkers per werkdag. Die mag niet langer dan acht uur duren. De maximale arbeidstijd per dag kan echter worden verlengd tot tien uur, op voorwaarde dat er een passende compensatie is.
Het maximale aantal werkuren per week
Aangezien de 8-urige werkdag de regel is en er wordt uitgegaan van vijf werkdagen per week, is de 40-urige werkweek de norm. Zes werkdagen zijn echter ook toegestaan en in veel sectoren gebruikelijk. Als de arbeidstijd wordt verlengd tot tien uur per dag, kan dit leiden tot een wekelijkse arbeidstijd van maximaal 60 uur.
Het maximale aantal werkuren per maand
Volgens de Arbeidstijdenwet is een maandelijkse arbeidstijd van maximaal 260 uur in principe mogelijk. Dit is het geval als het bedrijf de medewerker zes dagen per week tien uur in dienst heeft. Dit is toegestaan, maar niet over een langere periode. Artikel 3 van ArbZG bepaalt dat de gemiddelde arbeidstijd over een periode van zes maanden of 24 weken acht uur per werkdag moet zijn.
Checklist: Dit zijn de uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet
Voor veel medewerkers is een achturige werkdag vanzelfsprekend, dus ze hoeven zich geen zorgen te maken over het naleven van de maximale werktijden. In andere gevallen is een hoge werkdruk vereist of zijn er zeer verschillende werktijden. De Duitse wetgever heeft enerzijds de maximale arbeidstijden vastgelegd en anderzijds enkele uitzonderingen toegestaan. In de volgende checklist vind je enkele uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet waarbij werkdagen van maximaal twaalf uur zijn toegestaan:
- Verpleegkundige zorg
- Overheid
- Landbouw
- Bouw
- Duitse strijdkrachten
5 tips om je aan de maximale werktijden te houden
Om te voldoen aan de wettelijke vereisten moet naleving van de maximale werkuren altijd de hoogste prioriteit hebben. Bovendien is overbelasting van het personeel niet in het belang van het bedrijf. Overwerkte medewerkers zijn vaker ziek en afwezig. Let op de volgende tips:
- Informeer naar de regels van de Arbeidstijdenwet over maximale werktijden
- Een continue en betrouwbare tijdregistratie
- Maak jezelf vertrouwd met de uitzonderingen binnen de Arbeidstijdenwet
- Informeer medewerkers over de in acht te nemen rusttijden
- Controleer of een cao maximale werktijden voorschrijft
Hoe is het werken op zon- en feestdagen geregeld?
Zondagen en feestdagen spelen een speciale rol binnen de wettelijke voorschriften over werktijden. In principe geldt er rust op zon- en feestdagen volgens artikel 9 ArbZG. Zondagen en feestdagen zijn daarom over het algemeen vrijgesteld van arbeid. Verschillende uitzonderingen bevestigen deze regel. Voor ploegendienst kan de rusttijd op zon- en feestdagen worden verschoven. Er zijn ook sectoren zoals hulpdiensten, ziekenhuizen, politie en cateringbedrijven waarvoor vrijstellingen gelden.
Hoe beïnvloedt ploegendienst de maximale werktijd?
Werk in ploegendienst leidt tot werktijden die afwijken van de norm. Je hebt geen traditionele 9-tot-5-baan, maar moet vroege diensten, late diensten of zelfs nachtdiensten draaien. In principe gelden de regels voor maximale werktijden ook voor medewerkers in ploegendienst. Maximaal acht uur per dag is toegestaan. Alleen in uitzonderlijke gevallen is maximaal tien uur toegestaan, waarbij de rusttijd in acht moet worden genomen.
Wat zijn rust- en pauzetijden?
Rust- en pauzetijden worden altijd vermeld bij werktijden. Dit betekent het concreet:
- Pauze
De pauze is een rustpauze volgens artikel 4 ArbZG voor medewerkers. Werknemers die tussen zes en negen uur werken, hebben recht op een pauze van minstens 30 minuten. Iedereen die meer dan negen uur werkt, heeft recht op een wettelijke pauze van minstens 45 minuten. De eerste pauze moet uiterlijk na zes uur onafgebroken werken worden genomen. - Rustperiode
De rustperiode is de periode tussen twee werkopdrachten. Dit is de tijd tussen het einde van het werk op een dag en het begin van het werk op de volgende dag. Volgens artikel 5 ArbZG moet deze rusttijd over het algemeen ten minste elf uur bedragen.
Hoe kan moderne IT de naleving van maximale werktijden ondersteunen?
Het is vanzelfsprekend dat de werktijden van medewerkers worden geregistreerd. Het registreren van werktijden biedt voordelen voor medewerkers en bedrijven, maar is nu ook wettelijk verplicht. Het gebruik van moderne IT-systemen voor tijdbeheer en -registratie of voor personeelsbeheer kan de registratie vereenvoudigen en ervoor zorgen dat de maximale werkuren altijd automatisch worden nageleefd. Professionele software registreert de werktijden van individuele medewerkers en waarschuwt als er werktijden worden overschreden. Het gebruik van software voor het plannen van personeel is nog nauwkeuriger en betrouwbaarder. Bij het plannen van ploegendiensten wordt automatisch rekening gehouden met alle noodzakelijke specificaties en regels, zoals maximale werktijden.
Samenvatting
Als er een personeelstekort is, moeten bestaande medewerkers vaak eerst inspringen om de taken uit te voeren. Het gevolg: Overwerk en ontevredenheid onder het personeel. Dit is ook juridisch een probleem. Er zijn niet voor niets bepalingen in de Arbeidstijdenwet die de maximale arbeidstijd regelen. Het is de enige manier om de gezondheid van medewerkers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze lang bij het bedrijf blijven.
Wil je meer weten?
Ga voor meer informatie over onze software voor personeelsinzet en toepassingen naar:
We zijn er voor jou