Van uitdagingen naar kansen: Het optimaliseren van ploegenroosters
Ploegenarbeid is een veel voorkomend onderdeel van veel industrieën en speelt een essentiële rol in de continuïteit van onze huidige maatschappij. Ploegendiensten komen voor in verschillende sectoren waaronder de productiebedrijven, de logistieke en de publieke sector, denk hierbij aan de brandweer of politie. Het moderne leven heeft ervoor gezorgd dat mensen vaak op ongebruikelijke tijden werken. Maar welke uitdagingen en kansen brengen ploegendiensten met zich mee? Je leest hier hoe workforce management (WFM) je hierbij kan ondersteunen.
Inhoud:
↓ Wat betekent ploegenarbeid?
↓ Wat zijn de uitdagingen binnen ploegendienst?
↓ Welke kansen biedt ploegendienst?
↓ Welke voorschriften zijn van toepassing voor tijdregistratie in ploegendienst?
↓ Hoe kan workforce management worden gebruikt om ploegenroosters te optimaliseren?
Wat betekent ploegenarbeid?
Ploegenarbeid verwijst naar een werktijdmodel waarbij de werktijd is verdeeld in verschillende tijdsperiodes, ook wel ploegendiensten genoemd. Hierdoor kunnen faciliteiten of diensten de hele dag en nacht doorwerken. Ploegenarbeid is vooral noodzakelijk in sectoren waar continue beschikbaarheid vereist is, zoals de gezondheidszorg, productie en logistiek. De diensten kunnen variëren, maar bestaan vaak uit:
- Vroege dienst: De dienst begint in de vroege ochtenduren en eindigt in de namiddag.
- Late dienst: De dienst begint in de middag en eindigt later op de avond.
- Nachtdienst: Deze begint laat in de avond en eindigt vroeg in de ochtend.
Sommige werkgevers gebruiken ook ploegendienstsystemen met gesplitste of overlappende diensten om aan specifieke operationele eisen te voldoen. De wisseling tussen ploegen volgt vaak een vast rotatieschema om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van stress- en herstelperiodes. Er zijn verschillende werktijdmodellen voor ploegenarbeid:
- Tweeploegensysteem: Er zijn slechts twee ploegen, bijv. vroege en late ploegen.
- Drieploegensysteem: Met vroege, late en nachtdiensten die in een regelmatig ritme rouleren.
- Vier- of vijfploegensysteem: Dit model wordt gebruikt als een bedrijf elke dag van de week 24 uur per dag open is. Daarnaast moet het bedrijf dan ook voldoen aan speciale arbeidstijdenregelingen vanwege collectieve overeenkomsten. Het zorgt ervoor dat een continue productie wordt gegarandeerd zonder dat de wetgeving wordt overtreden.
- 4-ploegensysteem:
Roterende ploegen met een rustdag na een bepaald aantal werkdagen
Altijd drie actieve diensten en één rustdienst
Kortere herstelfasen vergeleken met het 5-ploegensysteem - 5-ploegensysteem:
Roterende ploegen met twee rustdagen na een bepaald aantal werkdagen
Altijd drie actieve diensten en twee rustdiensten
Langere herstelperiodes, wat kan leiden tot een betere balans tussen werk en privé
- 4-ploegensysteem:
- Continu-ploegendienst: Dit model beschrijft een bedrijf dat continu draait, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Om dit mogelijk te maken, zijn er minstens drie ploegen nodig van elk acht uur. Deze verdeling zorgt ervoor dat aan de wettelijke eisen met betrekking tot rusttijden en maximale werktijden wordt voldaan.
- Halfcontinu ploegendienst met nachtwerk: Hier wordt de klok rond gewerkt op vijf dagen per week, meestal van maandag tot vrijdag, wat ook een drieploegendienst vereist. In tegenstelling tot het volcontinu model kunnen de weekenden echter vrij worden gehouden.
Halfcontinue ploegendienst zonder nachtarbeid: Dit model maakt nachtwerk overbodig en werkt dus niet 24 uur per dag, maar kan zeven dagen per week actief zijn.
Discontinu ploegendienst: Discontinu ploegensystemen zijn afwisselend vroege en late diensten zonder nachtdiensten. Normaal gesproken zijn de werktijden verdeeld over maandag tot en met vrijdag. Het kan zich echter ook uitstrekken over een 5-daagse week tot en met zaterdag.
Wat zijn de uitdagingen binnen ploegendienst?
Werken in ploegendienst brengt een aantal uitdagingen met zich mee die verschillende aspecten van het leven kunnen beïnvloeden. Gezondheidsproblemen zoals slaapstoornissen en een verhoogd risico op chronische ziekten staan bovenaan de lijst. De onregelmatige werktijden verstoren het natuurlijke slaap-waakritme, wat kan leiden tot slapeloosheid of slaapgebrek. Dit kan resulteren in een hoger risico op hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen, diabetes en obesitas. Daarnaast kan de geestelijke gezondheid hieronder lijden, omdat ploegendienst stress, angst en depressie kan bevorderen.
Er zijn ook sociale en gezinsuitdagingen omdat werknemers in ploegendiensten vaak minder tijd hebben voor sociale interactie en gezinsactiviteiten. Dit kan lijden tot stress en conflicten binnen het gezin.
Prestaties en veiligheid kunnen ook in het gedrang komen, omdat vermoeidheid en slaapgebrek het concentratievermogen en de reactietijd beïnvloeden. Dit kan lijden tot fouten en ongevallen. Werkomstandigheden zoals een onregelmatig rooster en een gebrek aan ondersteuning maken deze problemen nog erger.
Dieet en levensstijl kunnen ook lijden onder ploegenarbeid, aangezien onregelmatige werktijden en een gebrek aan maaltijdpauzes kunnen leiden tot ongezonde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging.
Om al deze uitdagingen aan te gaan zijn maatregelen nodig op individueel- en organisatieniveau. Deze omvatten een gezonde levensstijl, stressmanagement en ondersteuning door de werkgever. Werkgevers kunnen invloed uitoefenen door trainingen en workshops over stressmanagement en een gezonde levensstijl aan te bieden, flexibele werktijdmodellen of thuiswerkopties te introduceren. Daarnaast kunnen ze ergonomische werkplekken aan bieden, regelmatige gezondheidscontroles organiseren en een ondersteunende werkomgeving creëren die open communicatie en sociale steun bevordert.
Welke kansen biedt ploegendienst?
Ploegendienst biedt ook verschillende kansen en mogelijkheden voor medewerkers. Een van de grootste voordelen is de flexibiliteit van werktijden. Door in ploegen te werken, kunnen werknemers hun werktijden beter aanpassen aan hun persoonlijke behoeften en verplichtingen. Dit kan gunstig zijn voor ouders of studenten. Daarnaast biedt ploegendienst de mogelijkheid om een betere balans tussen werk en privéleven te bereiken. Doordat medewerkers hun werktijden in ploegen kunnen verdelen, hebben ze vaak meer flexibiliteit om voor hun familieleden te zorgen of tijd te investeren in persoonlijke interesses en hobby’s. Dit kan helpen om stress te verminderen en de balans tussen werk en privé te verbeteren. Een ander voordeel van ploegendienst is het vaak hogere loon in vergelijking met reguliere werktijden. Veel bedrijven bieden ploegendiensttoeslagen als beloning voor de speciale eisen en benodigde flexibiliteit die ploegendienst met zich meebrengt. Dit kan het inkomen van werknemers helpen verhogen en extra financiële motivatie bieden om in ploegendiensten te gaan werken. Ploegenarbeid kan ook de loopbaanontwikkeling bevorderen, omdat werknemers vaak de kans krijgen om op verschillende taken en verschillende afdelingen te werken. Zo kunnen ze gevarieerde ervaring opdoen en nieuwe vaardigheden leren, wat hun carrièrevooruitzichten kan verbeteren.
Welke voorschriften zijn van toepassing voor tijdregistratie in ploegendienst?
Tijdregistratie in ploegendienst is onderworpen aan verschillende wettelijke en bedrijfsvoorschriften. We hebben een aantal bedrijfsvoorschriften voor je op een rij gezet.
- Maximale dagelijkse werktijden: Je mag maximaal 12 uur per dienst werken en niet meer dan 60 uur per week. Voor jongeren onder de 18 jaar en voor zwangere of net bevallen vrouwen gelden andere regels. In je cao kunnen ook andere afspraken staan.
- Rusttijden: Na een werkdag moet je minstens 11 uur achter elkaar rusten. Eén keer per 7 dagen mag dit worden verkort tot 8 uur als het werk dat vereist. Normaal heb je elke week 36 uur aaneengesloten rust. Je kunt dit ook over 14 dagen spreiden, met 72 uur rust in totaal, verdeeld in twee periodes van minimaal 32 uur.*De arbeidstijdenwetgeving verschilt van land tot land, waardoor het naleven en beheren van werktijden een complexe taak kan zijn. Met een flexibele oplossing voor workforce management zoals plano is het echter mogelijk om deze landspecifieke voorschriften afzonderlijk in kaart te brengen. Of het nu gaat om maximale werktijden, pauzeregelingen of vergoedingen voor overwerk – met plano kunnen bedrijven precies en efficiënt voldoen aan de wettelijke vereisten van elk land. Zo kunnen bedrijven wereldwijd hun werkprocessen optimaliseren en tegelijkertijd compliant zijn.
- Bedrijfsovereenkomsten en loonovereenkomsten: In veel bedrijfstakken zijn er specifieke loon- en bedrijfsovereenkomsten die de werktijden en tijdregistratie gedetailleerder kunnen regelen. Deze overeenkomsten kunnen aanvullende bepalingen bevatten over ploegenpremies, rusttijden en andere aspecten die relevant zijn voor werktijden.
- Gezondheid en veiligheid op het werk: Gezondheid en veiligheid op het werk is ook relevant bij ploegenarbeid, aangezien onregelmatige werktijden en nachtdiensten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Werkgevers moeten daarom maatregelen nemen om de gezondheid en veiligheid van werknemers te waarborgen, bijvoorbeeld door ergonomische ploegenroosters en herstelperioden. In het algemeen moet de tijdregistratie in ploegendienst ervoor zorgen dat de wettelijke en contractuele bepalingen worden nageleefd en dat de werktijden op een transparante en begrijpelijke manier worden gedocumenteerd.
Hoe kan workforce management worden gebruikt om ploegenroosters te optimaliseren?
Met een moderne oplossing voor workforce management is het mogelijk om een duidelijke shiftplanning te implementeren waarmee de shifts in het bedrijf efficiënt en naar wens kunnen worden gepland. Met goede roostersoftware kan een ploegendienstplanning snel, efficiënt en eenvoudig worden gemaakt. Medewerkers zijn in één oogopslag duidelijk zichtbaar en planners kunnen flexibel reageren op noodzakelijke wijzigingen. Het ploegenrooster wordt aangepast aan de specifieke kenmerken van elke bedrijfstak en houdt rekening met alle relevante factoren. Het is niet alleen een kwestie van het in kaart brengen van de verschillende ploegendiensten (bijv. glijdende ploegen of wisselende ploegen), er moet ook rekening worden gehouden met de arbeidstijdenwet (ATW), cao-onderhandelingen en bedrijfsvoorschriften. Daarnaast zijn er branchespecifieke factoren die gebruikt kunnen worden om de personeelsbehoefte te voorspellen.
Analyse en voorspelling van de vraag
Effectief workforce management begint met een nauwkeurige analyse van de behoeften. Door historische gegevens, seizoensgebonden schommelingen en specifieke bedrijfsbehoeften te analyseren, kunnen personeelsbehoeften nauwkeuriger worden voorspeld. Moderne WFM-systemen maken gebruik van geavanceerde algoritmes om patronen te herkennen en toekomstige behoeften nauwkeurig te voorspellen. Dit maakt het mogelijk om proactief ploegenroosters op te stellen en over- of onderbezetting te voorkomen.
Automatisch roosters maken
Traditioneel worden roosters handmatig gemaakt, wat tijdrovend en foutgevoelig is. Met behulp van software voor personeelsbeheer kan dit proces worden geautomatiseerd. De software houdt rekening met verschillende factoren, zoals wet en regelgeving, arbeidscontracten, voorkeuren en kwalificaties van medewerkers. Dit leidt tot efficiëntere en eerlijkere ploegenroosters die zowel aan de operationele eisen als aan de behoeften van de werknemers voldoen.
In kaart brengen van individuele ploegendiensten
Een goed systeem voor workforce management houdt ook rekening met de individuele ploegendiensten van medewerkers. Het is vaak zo dat werknemers altijd dezelfde diensten draaien in een bepaald ritme, bijvoorbeeld een week vroege dienst gevolgd door een week late dienst. Een moderne digitale WFM-oplossing maakt gebruik van ploegenpatronen, wat betekent dat de planner niet elke dienst afzonderlijk hoeft te plannen en dat de planningsinspanning aanzienlijk wordt verminderd.
Flexibiliteit en aanpassingen in realtime
Een ander voordeel van WFM is de mogelijkheid om (verschuivings)roosters flexibel en in realtime aan te passen. Er kan onmiddellijk rekening worden gehouden met onvoorziene gebeurtenissen zoals ziekteverzuim, plotselinge orderpieken of technische storingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een mobiel werknemersportaal dat snelle communicatie en aanpassing van ploegenroosters mogelijk maakt. Medewerkers kunnen op korte termijn beschikbaarheden invoeren of om wijzigingen in ploegendiensten vragen, wat de flexibiliteit en het reactievermogen van het bedrijf vergroot.
Rekening houden met werknemersvoorkeuren
Een tevreden team is productiever en loyaler. WFM-systemen kunnen rekening houden met de voorkeuren van medewerkers met betrekking tot werktijden, vrije dagen en vakantieplanning. Door deze voorkeuren te integreren in het dienstroosterproces, wordt de tevredenheid van werknemers verhoogd. Tegelijkertijd kunnen conflicten en ziekteverzuim worden verminderd, omdat medewerkers eerder bereid zijn hun diensten naar behoren te vervullen als er rekening wordt gehouden met hun persoonlijke behoeften.
Naleving en eerlijkheid
Naleving van de arbeidswetgeving is een ander belangrijk aspect bij het plannen van diensten. Een WFM-oplossing zorgt ervoor dat alle wettelijke voorschriften zoals maximale werktijden, rusttijden en pauzes worden nageleefd. Bovendien kunnen diensten eerlijk worden verdeeld om overbelasting van individuele werknemers te voorkomen. Dit minimaliseert het risico op juridische problemen en bevordert een eerlijke werkomgeving.
Kostenbeheersing en verhoogde efficiëntie
Door het optimaliseren van roosters kunnen ook de personeelskosten worden verlaagd. Een nauwkeurige planning vermindert de behoefte aan overuren en tijdelijk werk. Bovendien kunnen de productiviteit en efficiëntie worden verhoogd door de personeelsbezetting in ploegendiensten te optimaliseren. Dit leidt tot een beter gebruik van middelen en draagt bij aan de winstgevendheid van het bedrijf.
De sleutel tot efficiënte ploegenroosters
Workforce management biedt tal van mogelijkheden om ploegendienstroosters te optimaliseren. Door een combinatie van forecasting, geautomatiseerde planning, flexibiliteit, rekening houden met de voorkeuren van werknemers, voldoen aan wettelijke eisen en kostenbeheersing kunnen bedrijven hun operationele efficiëntie verhogen en tegelijkertijd de tevredenheid van werknemers vergroten. Het gebruik van moderne WFM-systemen is daarom een beslissende stap op weg naar een toekomstgerichte en effectieve ploegendienstplanning.
Met onze plano WFM-oplossing kunnen ploegenroosters automatisch worden gemaakt en worden diensten eerlijk verdeeld. Dankzij nauwkeurige prognoses beschik je altijd over een overzicht van de vraag naar personeel en de huidige dekking en kun je de personeelsplanning op elk moment aanpassen. Dit vermindert over- en onderbezetting en zorgt voor een hogere productiviteit. Met Dr. Scherf Schütt & Zander (SSZ) en XIMES hebben we twee sterke partners aan onze zijde die kunnen adviseren over de implementatie van passende werktijdconcepten. Samen richten we ons op een eerlijk en transparant personeelsmanagement met flexibele ploegendiensten en werknemersparticipatie.
Wilt u meer weten?
Meer informatie over onze software voor workforce management:
Archive
Is WFM ook een zaak van HR?
Het Workforce Management proces
Zelfroosteren - 10 tips
We zijn er voor jou